Een nieuwe keuken, een nieuw begin

Vaak komt het niet meer dan twee keer in je leven voor, want het vergt een behoorlijk budget; de aanschaf van een nieuwe keuken. In heel wat huishoudens krijgt de keuken z'n oorspronkelijke functie terug: dé plek waar het sociale leven zich afspeelt. Een soort tweede huiskamer. Er wordt nagepraat over werk en school, de krant wordt er gelezen en er staat tv, kinderen knutselen aan de keukentafel en natuurlijk wordt er gekookt. Bovendien zijn keukens tegenwoordig steeds vaker 'open' zodat ze ook op die manier onderdeel van de huiskamer uitmaken

Voordat je de woonboulevards en keukenzaken bezoekt, moet er eerst een keukenplan zijn waarin je droomkeuken tot uiting komt.


Het Keuken Ontwerp

Wat vind je fijn en niet fijn of praktisch aan de huidige keuken, wil je 1 of 2 spoelbakken of de spoelbak op een andere plaats. Een langer en misschien hoger werkblad? Het keukeninterieur en de accessoires moeten naast mooi natuurlijk ook praktisch zijn.

Ergonomie

Let bij het maken van een keukenplan op ergonomie. Plaats de spoelbak en het fornuis dicht bij elkaar en niet gescheiden door een deur of looppad. Voor de nodige gebruikscomfort ga uit van de hoogte van de hoofdgebruiker, met werkblad, aanrechtblad op de juiste hoogte en de keukenkastjes op zo'n hoogte dat ze makkelijk bereikbaar zijn zonder onnodig uitrekken.  De standaard werkblad hoogte is 90cm.

Opbergruimte

Plaats zware keukenspullen, zoals braadpannen en kleine keukenapparaten in de lagere kasten. De lichtere spullen zoals glaswerk kunnen opgeborgen worden in de muurkastjes.

Diepe pannenladen met antislip, bijvoorbeeld onder het fornuis, kunnen ook perfect aardewerk en ander servies herbergen zonder dat het heen en weer glijdt bij het openen en sluiten.


Keuken Maten & Meten

Keukenkastjes zijn standaard 58 a 60cm diep en 70cm hoog. Er zijn verschillende breedtes mogelijk vanaf 30/35cm, maar voor inbouwapparatuur zoals de vaatwasser, oven of koelkast geldt meestal een minimum breedte van 60cm. Uiteraard zijn vele afwijkende maten mogelijk, geef dit duidelijk aan bij de offerte-aanvraag.

Om de keuken behaaglijk warm te krijgen zonder radiator, is plintverwarming een gemakkelijke manier. Sommige plintverwarmers passen al in de pling onder een 50cm breed keukenkastje. Uiteraard kunt u uw CV-installatie eventueel uitbereiden met een extra radiator. Vraag daarvoor gelijk een offerte aan bij een CV installateur in uw regio.

Veiligheid

Breng kinderveilige sloten aan op kastjes en laden waar chemicaliën, messen en andere gevaarlijke keukenspullen zijn. Een brandblusser en branddeken zijn geen overbodige luxe.

Hygiëne

De beste "smoes" om een afwasmachine aan te schaffen: het is meer hygiënisch dan met de hand afwassen. Maar het is geen smoes. Een vaatwasser werkt met een hogere temperatuur en het droogt met stoom beter dan met een afdroogdoek, waar bacteriën in kunnen zitten. Verwijdert luchtjes en vetspetters van het koken goed.

Vrijblijvende keuken offertes

Vraag direct tot maximaal vijf offertes aan bij een keuken installateur in uw regio.

keuken-offertes.nl - gratis offertes aanvragen voor keuken

Uw bedrijf hier?

Meldt u aan en ontvang direct offerteaanvragen.